CPR

Założony przez Jerzego Gerta w październiku 1948 roku.

Od blisko 70 lat swojej działalności zespół wykonuje repertuar obejmujący zarówno muzykę a cappella, jak i formy wokalno-instrumentalne, dzieła reprezentujące różnoimienne style i epoki ze szczególnym uwzględnieniem muzyki polskiej.

Poza działalnością koncertową Chór Polskiego Radia dokonuje nagrań archiwalnych dla Polskiego Radia i Telewizji, a także nagrań płytowych dla polskich i zagranicznych firm fonograficznych.

Udziałem Chóru Polskiego Radia są prawykonania dzieł najwybitniejszych, współczesnych kompozytorów polskich między innymi Witolda Lutosławskiego, Henryka Mikołaja Góreckiego, Krzysztofa Pendereckiego czy Wojciecha Kilara.

Zespół brał udział w licznych festiwalach w kraju i za granicą prezentując się w ostatnim czasie podczas takich wydarzeń jak Wratislavia Cantans, Festiwal Ludwiga van Beethovena,Festiwal Muzyczny Polskiego Radia, Festiwal Prawykonań – Katowice, Warszawska Jesień, Poznańska Wiosna Muzyczna, Festiwal Muzyki Polskiej w Krakowie, Festiwal Misteria Paschalia, Festiwal Sacrum-Profanum, Międzynarodowy Festiwal Muzyki Sakralnej „Gaude Mater” Festiwal Muzyki K. Pendereckiego Münster, Schleswig-Holstein Muzik Festival, Rossini Opera Festival, Settimana di Monreale, Sounds New Festival, Festiwalu Europalia 2001 Bruksela.

Ostatnie lata działalności to także liczne tournée koncetowe za granicą z których nalezy wymienić wykonanie Stabat Mater K. Szymanowskiego, Mszę c-moll W. A. Mozarta, Stabat Mater F. Schuberta pod dyrekcją Avi Ostrowskiego w Izraelu, tournée po Korei Południowej, wykonanie Pasji według św. Łukasza Krzysztofa Pendereckiego pod batutą kompozytora w Angli w ramach obchodów Roku Polskiego czy też wykonanie opery Król Roger K. Szymanowskiego w Théâtre de la Monnaie w Brukseli z okazji inauguracji prezydencji polskiej w Parlamencie Europejskim.

Chór Polskiego Radia współpracuje stale z Narodową Orkiestrą Symfoniczną
Polskiego Radia w Katowicach oraz Polską Orkiestrą Radiową.

Do marca 2012 roku zespół działał w strukturach Polskiego Radia S.A. W październiku 2012 roku podpisana została umowa pomiędzy Polskim Radiem S.A. a Fundacją Rozwoju Sztuki Sonoris, na mocy której marka Chóru Polskiego Radia – jej kontynuacja oraz dalszy rozwój powierzone zostały Fundacji. Zarząd Polskiego Radia S.A. zapewnił Chórowi Polskiego Radia długookresowe wsparcie na rzecz realizowania misji radia publicznego w zakresie kultywowania i upowszechniania polskiej kultury muzycznej w kontekście dziedzictwa światowego.

Od stycznia do lipca 2013 r. Opiekunem Artystycznym Chóru była Agnieszka Franków-Żelazny. Od lipca 2013 r. do maja 2015 r. funkcję Dyrektora Artystycznego pełniła Izabela Polakowska-Rybska. Od listopada 2015 r. Kierownikiem Artystycznym Chóru Polskiego Radia jest Szymon Wyrzykowski.

Skład chóru

Soprany